Sănătate

Problemele unghiilor se rezolvă la dermatolog

Problemele unghiilor se rezolvă la dermatolog

Problemele unghiilor ne afectează, mai devreme sau mai târziu, pe fiecare dintre noi. Numai că marea greșeală pe care o facem este că nu ne adresăm medicilor specialiști. Numai medicul dermatolog ne poate scăpa definitiv de problemele unghiilor.

Afecţiunile la nivelul unghiilor afectează persoane de toate vârstele. De cele mai multe ori, problemele unghiilor  nu prezintă un motiv serios de îngrijorare. Și răspund bine la metodele de tratament existente. Numai că, pentru asta, trebuie să mergem la medic. Altminteri, ne putem agrava starea de sănătate.

Care sunt problemele unghiilor cele mai frecvente?

Este absolut normal ca unghiile să prezinte unele modificări în timp. Pot deveni mai groase sau mai fragile, pe măsură ce înaintăm în vârstă. În timpul sarcinii, pot deveni mai tari, mai moi sau mai casante. Însă își revin în cam 6 luni după naștere. În urma unui traumatism, își pot schimba culoarea. Sau pot chiar cădea, urmând să crească la loc, în câteva luni. Problemele unghiilor pot apărea și ca urmare a unor infecții. Sau după ce s-au folosit tehnici incorecte de îngrijire. Iată problemele unghiilor care necesită neapărat avizul specialistului:

Unghia încarnată

Probabil una dintre cele mai frecvente si deranjante probleme care apar la nivelul unghiilor, patului unghial şi plicilor unghiale este unghia încarnată.

În cele mai multe cazuri această problemă este cauzată de o tehnica incorectă de tăiere a unghiilor, care sunt tăiate prea scurt şi rotund la nivelul colţurilor. În aceste cazuri unghia poate creşte în plica unghială provocând durere, disconfort, infecţii repetate. Diagnosticul este clinic.

„În cazurile ușoare, deplasarea repetată manuală a plicii unghiale de lama unghială și tăierea în formă pătrată, cu margini libere, a unghiei poate duce la vindecare. Altfel, corecția se poate face chirurgical și impune înlăturarea parțială a unghiei și distrugerea unei porțiuni mici a matricei unghiale”, explică dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, Clinica Hebra Dermatologie.

Ciuperca unghiei

O altă problemă frecventă care poate apărea la nivelul unghiilor este onicomicoza sau ciuperca unghiei. Afecțiunea este întâlnită mai frecvent la nivelul unghiilor picioarelor, ea fiind favorizată de umezeală și încălțăminte ocluzivă. În caz de onicomicoză unghia apare detașată de patul unghial și prezintă scuame sau uneori este distrusă sau îngălbenită. Pe măsură ce infecția fungică devine mai profundă poate fi observată și decolorarea unghiei, îngroșarea și ruperea ei la colțuri. Tratamentul poate fi dificil, iar în prima fază unghia trebuie tăiată scurt și aplicate creme sau lacuri antifungice. Din păcate, acest tip de tratament poate fi dezamăgitor și mulți dintre cei afectați au nevoie de tratament oral timp de 12-16 săptămâni”, explică specialistul dermatolog.

Unghiile casante

Unghiile friabile sunt și ele des întâlnite. De cele mai multe ori acestea sunt rezultatul folosirii frecvente de săpunuri și spălare frecventă, manipularea de detergenți, soluții de curățare. Pacienții care suferă de boli tiroidiene sau anemie sunt mai predispuși spre a se confrunta cu această problemă.

„E recomandată folosirea de săpunuri blânde, creme hidratante frecvent, purtarea de mănuși când sunt folosiți detergenți și soluții de spălare. Unghiile trebuie tăiate scurt. Suplimentele alimentare pentru întărire a ungiilor precum și lacuri din aceeași categorie pot ajută, însă dovezile clare medicale lipsesc”, spune dr. Vlădău.

 

Verucile

Veruciile sau negii la nivelul unghiilor nu sunt nici ele rare. Acestea apar de cele mai multe ori la nivelul plicilor unghiale şi apoi se extind la nivelul patului unghial distrugând unghia.

„În astfel de cazuri, de cele mai multe ori este nevoie de hidroxiacizi puternici sau substanțe virucide aplicate timp îndelungat pentru tratarea problemei. Ele pot fi tratate și prin aplicația de azot lichid, însă înlăturarea chirurgicală sub anestezie locală rămâne una dintre cele mai eficiente metode de tratament”, explică specialistul dermatolog.

Copiii si adolescenții sunt cei mai predispuşi la dezvoltarea acestei afecţiuni, mai ales dacă îşi rod unghiile, la fel ca şi persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cele care se confruntă cu dermatită atopică.

Sursa: Libertatea pentru femei


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*