Administrație

Guvernul pregătește tăieri salariale și concedieri în masă

Guvernul pregătește tăieri salariale și concedieri în masă

Guvernul anunţă măsuri de austeritate! Sute de directori şi secretari de stat din instituţiile publice vor fi concediaţi. În cel mai bun caz, unii dintre ei vor fi relocaţi şi trimişi să calculeze pensiile. În plus, se vor tăia şi sporurile pentru condiţii grele de lucru, iar angajările vor fi blocate. Există însă şi ministere unde angajaţii pot sta liniştiţi: Internele, Educaţia şi Sănătătea. Analiştii spun că e primul semn concret că nu mai sunt bani la buget.

Ordonanţa Haiduciei trimite acasă mulţi directori din instituţiile statului.  În organigramă funcţiile de conducere vor ocupa doar 12 % din numărul total de angajaţi.

Excepţie fac ministerul Sănătăţii, al Educaţiei şi de Interne. Aparatul este, însă, mult mai încărcat de atât, spun analiştii.

„Dacă ar fi să se taie din posturi, de unde ar trebui să se taie? Din tot, de peste tot. Cu siguranţă din ministere. Din ministerul de Finanţe funcţionari, din Guvern. Chiar şi din Ministerul de Interne. Vor fi funcţionari care vor fi trimişi să calculeze pensii. Se anunţă şi eliminarea sporului de condiţii grele şi vătămătoare care ajunge acum la 15% din salariu.”, a declarat Radu Soviani, analist economic.

În fiecare minister din România lucrează, în medie, patru secretari de stat. La fel şi la Ministerul Afacerilor Interne, de aici de unde ar putea pleca acasă doi dintre ei, alături de echipele din subordine. Pe de altă parte, la ministerul Transporturilor sau la ministerul Finaţelor Publice lucrează câte şase secretari de stat. La fel, jumătate dintre ei ar putea părăsi aceste posturi. România are peste 100 de secretari de stat.

”Din punctul meu de vedere, 100 de secretari de stat raportat la un exces de 300.000 de oameni in adminsitratie este nimic. Este praf in ochi. Ei au nevoie de 2 miliarde de euro, deci măsurile sunt insuficiente si sunt primele manifestari ca nu mai ştiu ce să facă cu bugetul. Impactul imediat ar însemna o economie de 4 milioane de lei”, a mai precizat analistul economic.

Veşti proaste sunt aduse şi de rectificarea bugetară, întrucât mai multe ministere-cheie pierd bani. Transporturile care nu au cheltuit banii alocaţi pentru autostrăzi, Educaţia pentru proiectul eşuat cu table interactive şi Sănătatea. Vor beneficia de fonduri Administraţia Prezidenţială, Ministerul Dezvoltării şi Fondul de Mediu, pentru taxa auto.

Sursa: capital.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*