Turism

Vizitează Bari, aflat la o oră şi jumătate de zbor de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Vizitează Bari, aflat la o oră şi jumătate de zbor de pe Aeroportul Internaţional Timişoara

Situat pe coasta Adriaticii, orașul Bari este capitala regiunii italiene Apulia și a provinciei Bari.

Vara este foarte cald, Africa este totuși la doi pași. Probabil, cele mai bune perioade de vizită sunt primăvara (mai  și iunie) și toamna (septembrie și prima jumătate din octombrie).

Wizz Air zboară spre Bari de pe Aeroportul Internaţional „Traian Vuia” din Timișoara lunea şi vinerea, iar cursa durează o oră şi 35 de minute. De pe aeroportul din Bari puteţi lua autobuzul 16, care leagă aeroportul de centrul orașului. Autobuzul merge destul de des, costă 0,80 euro, iar călătoria durează circa o jumătate de oră. De asemenea, feribotul din Bari este disponibil către: Albania, Croaţia, Grecia, Insulele Ciclade, Insulele Ionice, Insulele Sporade şi Muntenegru.

Top 5 obiective turistice în Bari

    Orașul vechi – vizitează cartierul vechi din Bari.

    Catedrala San Nicola – în fiecare decembrie, suntem fericiți când Moș Nicolae ne vizitează cu cadouri. Ei bine, moaștele darniculul sfânt se află aici, în Bari. În jurul anului 1000, a fost o luptă strânsă între Veneția și Bari având drept miză cine să îl găzduiască pe Sf. Nicolae. Până la urmă, a câștigat Bari, iar Veneția s-a mulțumit cu Sf. Marcu.

    Trani – ia trenul și du-te până la Trani, un orășel pescăresc aflat pe malul mării între Bari și Barletta. Dacă sunteți fani ai filmelor italiene de anii ‘50, ei bine, în Trani veți descoperi locuri neschimbate din acea vreme.

    Teatrul Petruzzelli – este cel de-al patrulea teatru ca mărime din Italia – o țară pasionată de teatru. Inaugurat în 1903, este de departe centrul cultural al orașului, dar și al întregii provincii Puglia.

    Lungomare – este bulevardul de-a lungul mării… locul preferat al locuitorilor orașului.

De asemenea, dacă ajungi la Bari, nu rata o vizită la Alberobello.  Aflat la numai 50 de km distanță de Bari, orașul Alberobello este un tărâm desprins parcă din povești, ce a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, încă din anul 1996. Ce îl face atât de special? Casele Trulli, așa cum sunt ele cunoscute, atrag turiști din toate colțurile lumii, dornici să afle și să vadă cu ochii lor aceste incantatoate construcții, de un alb imaculat. Aceste case sunt construite cu un singur etaj, au un acoperiș în formă conică, sunt văruite exclusiv în alb, fiecare având pe acoperiș semne distincte, asemănătoare hieroglifelor. Originea acestora este și astăzi învăluită în mister, existând mai multe teorii cu privire la apariția lor. Una dintre aceste teorii afirmă că Ferdinand I, în secolul al XV-lea, care vroia că forță de muncă să se deplaseze unde dorea el, nu a mai permis locuitorilor să-și construiască case permanente, apărând astfel aceste colibe din lut ce puteau fi dărâmate cu ușurință. O altă teorie afirmă faptul că acest tip arhitectonic, unic  ar fi fost adus de cruciații care au debarcat în porturile din zona. Oricare ar fi originea lor, important este că le puteți admira și voi în toată Valle d’Itria, însă orașul Alberobello este singurul oraș cu cele mai multe astfel de construcții – numără nu mai puțin de 1500!

Polignano a Mare este un alt loc plin de farmec al Regiunii Puglia. Dacă va hotărâți să-l vizitați, o puteți face din Bari, cu trenul pe care îl luați din Gara Centrală. În numai 30 de minute veți putea admira acest minunat oraș, situat pe țărmul Marii Adriatice. Orașul vechi este format din străduțe înguste, frumos pavate cu piatră, unde veți găsi biserici, piațete sau case cu intrare direct din stradă. Veți putea vedea cum oamenii obișnuiesc să stea cu ușa deschisă și să-și vadă de treburile lor casnice, fără a fi incomodaţi în vreun fel de privirile curioase ale turiștilor. Continuați-vă șirul descoperirilor cu o oprire la plajă, pe care o veți găsi fără îndoială ca un loc de relaxare perfect, unde puteți zăbovi preț de câteva ore. Culoarea turcoaz a Mării Adriatice cu siguranță vă va impresiona, deși plaja este destul de stâncoasă. Ca un fapt inedit, în Polignano a Mare s-a născut cântăreţul Domenico Modungno, autorul celebrei piese „Volare”. Pentru o experiență culinară de excepție intraţi în Grotta Palazzesse, un restaurant săpat în stâncă, ce vă oferă pe lângă preparate tipice siciliene și o impresionantă priveliște asupra Marii Adriatice. Prețurile nu sunt dintre cele mai prietenoase, însă dacă mergeți pe principiul „o dată în viață”, chiar ar trebui încercat.

Ostuni este un alt oraș pe care ar trebui să-l treceți pe lista obiectivelor turistice de vizitat, odată ajunși în Regiunea Puglia. Supranumit și „orașul alb” datorită clădirilor integral vopsite în alb, Ostuni se ridică falnic deasupra câmpiilor de pe coasta de sud a Italiei. Acesta are aproximativ aceeași dimensiune ca și Polignano a Mare. Din acest motiv, o zi petrecută aici este mai mult decât suficientă pentru a descoperi centrul vechi și pentru a admira monumentele sau clădirile medievale. Printre obiectivele turistice din Ostuni se numără Coloana Sfântului Oronzo, Primăria Ostuni sau Catedrala Ostuni. Multora dintre turiști li se va părea că aduce cu orașele grecești, precum Mykonos, de exemplu, însă cu un pronunțat specific italian. Dacă în timpul iernii Ostuni este un oraș liniștit, ce nu depășește 30.000 de locuitori, gândiți-vă că pe timpul verii, acest număr efectiv se triplează datorită numărului mare de turiști italieni și străini care ajung aici. Dacă adoraţi orașele medievale, labirintul străzilor acestora precum și atmosfera tipică din barurile sau restaurantele cu specific italienesc, orașul Ostuni este tot ceea aveți nevoie în Regiunea Puglia!

Matera a devenit cunoscută în întreagă lume datorită construcțiilor sale săpate în stâncă, ce se presupune că ar fi și primele așezări umane de pe teritoriul italian. Aceste construcții poartă denumirea de sassi, iar primele astfel de așezări au fost întemeiate acum 9.000 de ani și au fost locuite efectiv până în anii 1950. Aceste așezări ofereau locuitorilor posibilitățile unui trăi la limită; lipsurile și sărăcia au determinat locuitorii acestor așezări să își ducă traiul împreună cu animalele, fapt ce a condus de-a lungul secolelor la apariția unor boli extrem de grave. După perioada celui de Al Doilea Război Mondial, autoritățile au inițiat un demers prin care se dorea mutarea locuitorilor în locuințe moderne, însă s-au lovit de înverșunarea localnicilor care nu doreau să își părăsească așezările. În anul 1993, Matera a fost inclus în Patrimoniul UNESCO, fapt ce i-a adus renume la nivel mondial. De atunci, până în prezent, atrage anual turiști veniți din toate colțurile lumii.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*