Social

Mare grijă de unde cumpăraţi ciuperci!

Mare grijă de unde cumpăraţi ciuperci!

Atenție, nu cumpărați ciuperci a căror proveniență nu este cunoscută, deoarece pot fi otrăvitoare! Polițiștii locali au sancționat un comerciant de astfel de produse, fără acte de proveniență.

Este cunoscut faptul că există diferite specii toxice, chiar mortale. Uneori şi cele mai bune pentru consum, pot da simptome toxice.

Ingerarea unor cantităţi prea mari de ciuperci, inclusiv din cele preferate, poate provoca tulburări gastro-intestinale, uneori violente, care din fericire se rezolvă în scurt timp.

Sunt cunoscute cauzele de intoleranţă individuală la ciuperci de câmp: hribi, bureţi etc. care se manifestă ca deranjamente stomacale însoţite de cele mai multe ori de erupţii cutanate pruriginoase asemănatoare urticariei.

Există numeroase specii de ciuperci, care atunci când sunt crude au un oarecare grad de toxicitate, însă după prelucrare termică îşi pierd proprietăţile toxice.

Printre ciupercile care trebuie fierte se numără: ghebele, zbârciogii, hribul mistreţului, cenuşăreasa etc.

În anumite condiţii chiar şi ciupercile comestibile pot deveni toxice şi anume:

Când sunt vechi, au aspect alterat, conţin diferiţi compuşi de putrefacţie cum ar fi: acizi, amoniac, fenoli şi derivaţii lor, produşi azotaţi

Când sunt contaminate cu diferite microorganisme, pesticide (insecticide, fungicide, ierbicide), metale grele (ciuperci culese din apropierea autostrăzilor şi parcărilor) sau cu substanţe radioactive.

Când sunt consumate concomitent cu alcoolul (unele ciuperci din genul Coprinus).

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult de la ingestie (zile).

Intoxicaţiile la care simptomele apar în minim 15 minute până la maxim 3 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

Intoxicaţiile la care simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor, se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie.

În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală.

În cazul apariţiei unora din aceste semne ale intoxicaţiilor cu ciuperci este necesară prezentarea de urgenţă la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau chemaţi ambulanţa.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*