Turism

Judeţul Timiş şi Banatul, promovate la Gyula cu dansuri populare şi bucate tradiţionale

Judeţul Timiş şi Banatul, promovate la Gyula cu dansuri populare şi bucate tradiţionale

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT)  în județul Timiș, alături de Consiliul Județean Timiș și Ansamblul Profesionist Banatul vor participa vineri, 17 mai, la un eveniment de promovare turistică a județului Timiș și a Banatului, într-o manifestare inițiată de Consulatul General al României la Gyula sub titulatura „Ziua Europei în județul Bekes, în  contextul deținerii Președinției Consiliului UE de către țara noastră”.

Turism Timiș va promova astfel multiculturalitatea Banatului și proiectele premergătoare anului 2021, când Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.  Sub acest laitmotiv al diversității culturale, reprezentanții ansamblului de dansuri  vor susține un spectacol cu elemente de cultură ale etniilor din Banat, iar în cadrul recepției de final, APDT Timiș va oferi invitaților ocazia de a degusta produse ale comunităților etnice din regiunea noastră, reprezentate la eveniment de bulgari, sârbi și șvabi.  De asemenea, Primăria Comunei Margina va prezenta elemente de bucătărie bănățeană rurală.

„Evenimentul va avea în centru promovarea României şi prezentarea traseului european al ţării noastre. La manifestare vor  fi invitaţi reprezentanţi de seamă ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria  – episcopul şi preoţi ai Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei, reprezentanţi ai Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU) şi ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU), reprezentanţii altor culte religioase de expresie românească, profesori şi pedagogi de la şcolile unde învaţă copii românilor din Ungaria, reprezentanţi ai mass-media de limbă română şi maghiară din Ungaria, reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din Micherechi, Chitighaz, Gyula, Bătania, Otlaca-Pustă ş.a. De asemenea, vor fi invitaţi reprezentanţi ai camerelor de comerţ din zonă. ai autorităţilor ungare, la nivel local, judeţean şi regional, precum şi diplomaţi străini acreditaţi în Ungaria. Manifestarea se încadrează  în demersurile misiunii noastre de coagulare a comunităţii istorice româneşti din Ungaria, eforturi depuse în vederea menţinerea identităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase a românilor de aici”, a precizat Excelența Sa domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*