Economic

“Pionierii” în workshop la CCIA Timiș

“Pionierii” în workshop la CCIA Timiș

În calitate de partener național al Programului CLIMATE KIC, cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice, în perioada 13 – 15 mai 2019, CCIA Timiș găzduiește workshopul introductiv al Sub-programului “Pioneers into Practice”.

“Pioneers into Practice” este un program educațional cu o componentă de mobilitate care oferă experților din domenii legate de schimbările climatice o experiență în tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, printr-o combinație de învățare bazată pe practică și ateliere de lucru.

Astfel, “pionierii” = experți în diferite domenii Climate KIC – sustenabilitate, durabilitate, eficiență energetică, smart cities, smart transitions, system innovation etc., vor ieși din zona lor de comfort și vor lucra pentru o perioadă cuprinsă între 4 – 6 săptămâni într-o organizație gazdă – ONG, SME, multinațională, universitate, institut de cercetare etc., din una din țările participante în program: Germania, Italia, Ungaria, Portugalia, Malta, Cipru, Slovenia, Spania, Bulgaria, Serbia, Marea Britanie, Irlanda, Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia, Slovacia, Cehia, Croația.

Legătura între pionier și organizația gazdă se realizează în funcție de preferințele “pionierului” și de acceptul gazdei, iar perioada de mobilitate este septembrie-octombrie 2019.

Înainte de această componentă, sub-programul PiP începe cu o sesiune de “online learning” în care “pionierii” sunt initiați în “System Thinking”, „Transition Theory” și în alte instrumente vizuale pentru a aplica practic aceste concepte. “Pionierii” lucrează în echipe la un proiect de grup care are ca temă o provocare locală: poluarea, colectarea selectivă a deșeurilor, transportul urban, risipa de hrană, altele.

La eveniment, participă 13 “pionieri” din toate zonele țării, experți în diverse domenii – parcuri naturale, managementul apei, biotehnologii, arhitecți, avocați, experți din cadrul primăriilor,  specialiști din ONG-uri. Cu ajutorul exemplelor, a metodelor “Lego Serious Play” și a unor tehnici vizuale, aceștia își vor sedimenta conceptele de „System Innovation” descoperite în modulul de e-learning parcurs. Modulul este disponibil gratuit la adresa: https://learning.climate-kic.org/en/programmes-and-courses/climate-kic-courses.

În cursul anului 2018, “pionierii” au participat la următoarele acțiuni: 2 workshop-uri organizate la sediul CCIAT (16-18 mai, 13-14 noiembrie); 1 worshop internațional la Edinburgh (31 octombrie); întâlnirea partenerilor, Lisabona (12-13 decembrie) și la ceremonia de acordare a certificatelor de participare, la CCIAT, în 17 decembrie.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*