Social

Atenție de unde cumpărați carne de miel!

Atenție de unde cumpărați carne de miel!

Pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, moment când consumatorii obișnuiesc să cumpere mai multă carne de miel, președintele Comisiei de Agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș, medicul veterinar Narcis Bobic, face câteva precizări pe care crescătorii de animale sunt obligați să le respecte și este indicat să se țină cont de ele și de către cumpărător, pentru propria siguranță.

În primul rând trebuie să ne asigurăm că mieii au fost sacrificați într-unul dintre centrele temporare de sacrificare a mieilor. Aceste puncte temporare de sacrificare trebuie să respecte condiţiile generale şi specifice de igienă, bunăstare a animalelor şi gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman stabilite de legislaţia sanitară veterinară. În acest punct de comercializare şi sacrificare vor putea fi vânduţi şi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare. Este foarte important să fim atenți la carnea pe care o cumpărăm pentru că au fost confirmate cazuri de scrapie în județele AG, CS, CT, SB, TM, HD, acesta fiind și motivul monitorizării circulației pe teritoriul național al ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme  sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar”, a precizat medicul veterinar Narcis Bobic, președintele Comisiei de Agricultură din cadrul Consiliului Județean Timiș.

Sacrificarea mieilor destinați consumului familial în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale se va face numai în centrele de sacrificare temporară și în abatoarele autorizate sanitar veterinar din județul Timiș. Carnea de miel obţinută în centrele de tăiere provizorii va fi comercializată atât la față locului cât și în halele agroalimentare autorizate sanitar veterinar aparțînând de primarile respective, fiind interzisă comercializarea în unităţile de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar.

Adresele centrelor temporare pentru sacrifcarea mieilor din județul Timiș, care funcționează în perioada 15-28.04.2019, în intervalul orar: 70:00-17:00 sunt:

Remetea Mare, nr 183, proprietar Graur Luminița; Colonia Bulgară, nr 280, proprietar Cornea Mircea; Gad, nr 175, proprietar Hinsa Simion Constantin; Colonia Bulgară, nr 24, proprietar Hinsa Dumitru; Igris, nr 137, proprietar Fărcaș Leon; Valcani, nr 430, proprietar Dulău Vasile; Cadar, nr 13, proprietar Zeic Stelan; Ivanda, nr 366, proprietar Banciu Maria; Duboz, nr 24, Hinsa Mihai; Iecea Mare, nr 327, proprietar Danuletiu Daniela; Pădureni, nr 50, proprietar Ogirtin Ovidiu; Chisoda, nr 5, proprietar Minzat Floare; Sanandrei, nr 58, proprietar Bija Nicolae; Becicherecu Mic, nr 469/c, proprietar Radutiu Gheorghe; Percosova, nr 11, proprietar Taban Ionică; Becicherecu Mic, nr 4, proprietar Salcu Nicolae; Uliuc, nr 21, proprietar Radu Elena; Unip,nr 1, proprietar Vulc Maria; Dragsina, nr 129, proprietar Șerb Culita, Jebel, nr 58, proprietar Mateu Flavia; Foieni, nr 515, proprietar Moldovan Ioan;Barateaz, nr 8. proprietar Nicoară Ioan; Sacalaz, nr 302, proprietar Suingiu Gabriel; p-ta Făget, proprietar Primăria Făget; Comlosu Mare, nr 1233, proprietar Lal Paraschiva; Semlacu Mare, nr 56, proprietar Bîrsan Pavel.

Narcis Bobic a ținut să menționeze și faptul că numeroase echipe de specialiști din cadrul DSVSA Timiș, monitorizează în toată această perioada trasabilitatea și respectarea legislației specifice în domeniu și că în toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, este asigurat necesarul de personal sanitar veterinar și permanentă acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*