Internațional

Incendiu la Notre-Dame: Încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului

Incendiu la Notre-Dame: Încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului

Un incendiu a izbucnit luni seară la catedrala Notre-Dame din Paris. Nu este clară cauza incendiului, însă oficialii susţin că ar putea avea legătură cu lucrările de renovare. Un istoric francez a declarat că asistăm la prăbușirea „celui mai vizitat monument istoric”. Una dintre turle și acoperișul s-au prăbușit. Culmea ironiei, nefastul eveniment a avut loc chiar de Ziua Mondială a Artei. După aproape opt ore de luptă cu flăcările, pompierii au anunțat în cursul nopții că focul este acum sub control.

Pericolul incendiului de la catedrala Notre-Dame din Paris a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului, a declarat marţi dimineaţa Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei, citat de Agerpres.

„La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea”, a informat Nunez presa.

Oficialul a precizat că incendiul declanşat luni seara este sub control, dar încă nu a fost stins în întregime. Cauza dezastrului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el. Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.

Presa din Europa pune pe prima pagină incendiul de la Notre Dame, un eveniment care a impresionat întreaga lume.

În jurul orei locale 18:50 (19:50, ora României), se declanșează un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Câteva sute de pompieri intervin ore în șir pentru a potoli flăcările care mistuiau monumentul istoric. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva în pod, în zona de sus a edificiului a cuprins o turlă, care s-a rupt și s-a prăbușit în interior.

Incendiul a izbucnit la oră de vârf, când centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde se află și Notre Dame, gem de maşini. De altfel, imaginile spun totul. În loc să se depărteze de locul incendiului, mulţi parizieni şi turişti au mers către catedrală, în timp ce 400 de pompieri încercau să ajungă cât mai aproape. Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prăbuşirea turlei catedralei sau fleșa, cum i se mai spune, adică acel turn în formă de săgeată de la mijlocul catedralei, care ajungea la 93 de metri înălţime.

Odată cu fleşa, s-a prăbuşit şi acoperişul pe toată lungimea impresionantă a catedralei, 130 de metri. Deşi au intervenit cu 16 tunuri cu apă, tot ce au putut face pompierii a fost să combată focarele la care puteau avea acces din afara monumentului. Nimeni nu ştia ce a rămas la interior, după căderea acoperişului. Se credea că cel mai probabil au fost afectate şi coloanele şi arcadele gotice din piatră, dar se spera că structura de rezistenţă a lăcaşului a rezistat şocului.

Iar în timp ce pompierii luptau cu flăcările, paradoxal, vaporaşele cu turişti continuau să circule pe Sena. La fel, malurile erau pline de curioşi care urmăreau cum structura superioară a edificiului era înghiţită rapid de flăcări.

La faţa locului a venit, seara, şi preşedintele Emmanuel Macron. El a vrut să vadă cât mai poate fi salvat din monument şi dacă sunt victime. Potrivit primelor informaţii, mai multe statui din bronz au fost demontate chiar zilele trecute de pe fleşa distrusă acum de foc.

Seara târziu, pompierii, deși încă nu încheiaseră lupta cu focul, au putut anunța totuși că structura edificiului este salvată și s-a păstrat în totalitate. La fel și cele două turnuri emblematice pentru edificiu. În schimb, a acoperișul este afectat în proporție de două treimi.

Președintele Emmanuel Macron, care, confruntat cu criza socială a Vestelor galbene, trebuia inițial să-și prezinte planul de reformă, și-a anulat discursul și a venit la catedrală. A intrat înăuntru, cu pompierii, și a promis apoi francezilor că edificiul-simbol al Parisului va fi reconstruit.

La scurt timp, miliardarul François-Henri Pinault, CEO al grupului Kering, a anunțat o donație de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei.

Potrivit primelor imagini, interiorul catedralei a fost în mare parte neafectat, cu excepția părții din boltă care a fost străpunsă de căderea fleșei.

De asemenea, coroana de spini a Mântuitorului, un obiect extrem de important pentru catolici, care se găsea la Notre Dame, a fost salvată, a anunțat rectorul catedralei.

Iată ce a ars la Notre Dame, conform graficii BBC:

Sursa: DIGI24.ro


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*