Administrație

Liceul Teoretic Special Iris va intra din toamnă în reabilitare

Liceul Teoretic Special Iris va intra din toamnă în reabilitare

Liceul Teoretic Special Iris va intra în reabilitare, pe bani europeni dar și cu fonduri de la Consiliul Județean Timiș. Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest și Consiliul Județean Timiș au semnat astăzi, contractul de finanțare.

Valoarea totală a proiectului este de 7.764.316,58 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 5.833.893,31 lei.

Proiectul are ca obiectiv general creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei din surse clasice şi regenerabile în clădirea Liceului Teoretic „IRIS”. Astfel, în urma implementării, se estimează o scădere a consumului specific total de energie primară (din surse neregenerabile) de la 348,87 kwh/m2/an la 96,66 kwh/m2/an.

Vor fi realizate lucrări de anvelopare, prin reabilitarea termică a suprafeţelor opace şi vitrate, reabilitarea termică a planşeului peste subsol şi a învelitorii imobilului. Șarpanta existentă a clădirii va fi demolată și va fi realizată o nouă șarpantă. Investiția are o componentă care vizează utilizarea surselor regenerabile de energie, prin amplasarea de panouri fotovoltaice şi solare, pentru încălzire, respectiv răcire, prepararea apei calde de consum şi energie electrică. Ca rezultat estimat, 32,59% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat prin utilizarea surselor regenerabile.“Acest proiect era prins pe lista de investiții a Consiliului Județean Timiș, pe bugetul propriu, am luat decizia de a-l depune pe fonduri europene. Suma pentru renovare depășește valoarea care poate fi finanțată de UE și de aceea este suma neeligibilă atât de mare (1,8 milioane lei – contribuția CJ Timiș). Vor avea loc lucrări de reabilitare termică, izolare termică a fațadei, realizarea unui acoperiș nou prin amplasarea de panouri fotovoltaice, se vor monta rampe pentru persoane cu dizabilități, lift, în exteriorul clădirii, și vor continua lucrările pentru realizarea accesului la pod”, a transmis Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul prevede totodată accesibilizarea spațiilor pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.

La Liceul Teoretic “IRIS” din Timișoara, instituție de învățământ special pentru copii cu deficiențe de vedere și nevăzători, urmează cursuri un număr de 225 de copii.

Durata de implementare a proiectului privind “Reabilitarea, consolidarea, modernizarea şi accesibilizarea spaţiilor educaţionale din cadrul Liceului Teoretic Special “IRIS”, cu realizarea de măsuri de sprijinire a eficienţei energetice prin gestionarea inteligentă a energiei şi utilizarea energiei din surse regenerabile” este de 33 de luni.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*