Cultură

Premii importante pentru Naţionalul timişorean

Premii importante pentru Naţionalul timişorean

Luna decembrie este, în fiecare an, dedicată privirii retroactive și bilanțului. La finalul unui an plin de provocări, performanțele Teatrului Național și rolul său în comunitatea căreia i se adresează au fost recunoscute public.

Astfel, la începutul lunii, în cadrul Galei Excelenței, organizată de Primăria Municipiului Timișoara, actorului Matei Chioariu, unul dintre cei mai carismatici actori ai Naționalului timișorean, i-a fost decernat Premiul de Excelență. De asemenea, Primăria Municipiului a recompensat cu același premiu doi importanți tehnicieni de teatru, al căror profesionalism reprezintă o garanție a calității reprezentațiilor spectacolelor Teatrului Național: Sebastian Hamburger – compozitor, sound designer, video designer și operator de sunet și Gabriela Strugaru Popa, make-up artist.

Tot în prima parte a lunii, Premiile Pro Cultura Timisiensis au completat seria de premii obținute de Teatrul Național cu trei distincții prin care au fost recunoscute din nou meritele deosebite ale profesioniștilor din meseriile „din spatele scenei”. Este vorba despre regizorul tehnic Anna Ilyés, costumiera și artista plastică Monica Grand și light designer-ul Gerhard Crăciun.

Nu în ultimul rând, Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a fost recompensată, sâmbătă seara, pentru realizările sale profesionale și, implicit, pentru promovarea Timișoarei, în cadrul Galei Excelenței Bănățene 2018. Consiliul pentru excelență, for ce reunește filiala Timișoara a Academiei Române, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină  și Farmacie ”Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, i-a decernat managerului Teatrului Național Premiul ”Eftimie Murgu” pentru Promovarea Imaginii Timișoarei și a Banatului. Comisia de jurizare a apreciat, prin  alocuțiunea dr. Adrian Bădescu, că, prin direcțiile pe care le-a imprimat Teatrului Național, Ada Lupu Hausvater a participat într-o măsură considerabilă la transformarea orașului într-un punct de interes major pentru România culturală și pentru Europa culturală. La rândul său, managerul Teatrului Național a punctat rolul esențial al educației în dezvoltarea individului, în dezvoltarea capacității sale de a-și face propriile alegeri și a șansei pe care o are, în acest fel, societatea, în evoluția ei: „Excelența însemnă atitudine. Iar atitudinea se formează prin educație”.

Nu în ultimul rând, Ada Lupu Hausvater a subliniat rolul și determinarea cu care proiectele Teatrului Național și-au asumat și își asumă și în continuare rolul de formator de conștiințe.

Premiile acordate Teatrului Național în această lună completează salutar Premiul pentru cel mai bun spectacol, decernat Teatrului Național de UNITER și vin să confirme parcursul remarcabil al Naționalului timișorean, în contextul unui management performant și vizionar.

Foto: Adrian Pîclișan/TNTm


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*