Administrație

Legume bio produse în sera proprie a spitalului din Jimbolia/FOTO

Legume bio produse în sera proprie a spitalului din Jimbolia/FOTO

Pacienții de la Spitalul Orășenesc din Jimbolia primesc hrană ecologică, produsă în seră proprie. Autoritățile au accesat în 2012 o finanțare europeană de 300.000 euro, printr-un proiect transfrontalier.

Sera se întinde pe o suprafață de 2000 mp,este construită în incinta spitalului și asigură nu numai necesarul de legume al instituției, ci și al grădinițelor și altor instituții. Autoritățile locale au reușit să facă economii substanțiale de la buget prin reducerea cheltuielilor cu masă pacienților. „O investiție oportună pentru a dezvoltă gospodăria spitalului și pentru a ajută practic bugetul local. Pentru că această seră și această gospodărie aduce un plus și anume salvează bugetul local de anumite cheltuieli”, a transmis Darius Postelnicu, primarul orașului  Jimbolia.

De seră se ocupă cinci oameni, plus tehnologul, care au grijă că pe culturi să nu ajungă decât îngrășământ natural și bondarii care fac polenizarea.

Folosim răsaduri cu creștere nedeterminată. Asta însemnă undeva la 7 luni putem culege legume. Seră este modernă, dotată cu automatizare dirijată de un calculator care oferă un microclimat optim pentru creșterea plantelor, asta înseamnă că dirijează climatizarea, aerisirea, încălzirea plus irigarea și fertilizarea necesară plantelor. Pentru polenizare folosim bondari. Ei oferă o polenizare mult mai bună decât alte metode, plus plantele au altă calitate, au un gust mai bun, au o formă mai frumoasă ”, a spus Cristian Vancsik Gruescu, coordonator seră.

Conducerea unității spitalicești susține că face economii, pentru că nu mai este nevoită să cumpere legumele, ci le ia direct din seră, proaspete.”Sera ne ajută foarte mult, având produsele proprii la dispoziție calitatea hranei crește. Și bineînțeles că și cantitatea contează foarte mult, nefiind o limită impusă legumele sunt cele care dau gustul mâncării. Din punct de vedere financiar bineînțeles că obținem economii semnificative pe lista zilnică de alimente”, a precizat Daniela Cârlig, managerul spitalului orășenesc Jimbolia.

Odată culese din seră, legumele proaspete ajung în blocul alimentar al spitalului, pentru că bucătării să poate prepară diverse mâncăruri pentru pacienții internați aici. La spitalul din Jimbolia sunt internați zilnic aproximativ 100 de pacienți.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*