Sănătate

Tensiunea arterială are noi valori considerate normale

Tensiunea arterială are noi valori considerate normale

Tensiunea arterială are noi valori considerate normale, după ce Asociația Americană a Cardiologilor (AHA) a lansat anul trecut un nou ghid pe această temă.

AHA nu mai publicase un ghid de 14 ani, iar schimbările sunt notabile în ceea ce privește măsurarea, dar și gestionarea tensiunii arteriale. Acum nu se subliniază doar importanța majoră a tratamentului medicamentos, ci și schimbarea radicală a stilului de viață.

Conform noilor recomandări, gradul I de hipertensiune arterială corespunde valorilor de peste 130/80 mmHg (spre deosebire de vechile ghiduri, care indicau o valoare-prag de 140/90 mmHg).

Cum definește noul ghid hipertensiunea arterială?

Tensiunea arterială (TA) a fiecărei persoane poate fi încadrată într-una din următoarele clase:

TA normală: TA sistolică sub 120 mmHg și TA diastolică sub 80 mmHg;

TA crescută: TA sistolică între 120 și 129 mmHg și TA diastolică sub 80 mmHg;

Hipertensiune arterială gradul I: TA sistolică între 130 și 139 mmHg sau TA diastolică între 80 și 89 mmHg;

Hipertensiune arterială gradul II: TA sistolică peste 140 mmHg sau TA diastolică peste 90 mmHg.

Dr. Kenneth Jamerson, profesor de medicină internă, specialist în hipertensiune la Universitatea din Michigan și unul din autorii ghidului, despre impactul acestor noi recomandări:

„Vor fi mai mulți hipertensivi, mai multe persoane sub tratament medicamentos, dar și viețile vor fi mai multe salvate, întrucât astfel vom reuși să prevenim mai multe accidente vasculare cerebrale, evenimente cardiovasculare și insuficiență renală. Dar dacă dorim să investim în sistemul medical, este spre binele tuturor să axăm tratamentul și prevenția pe această etapă timpurie a bolii.”

Recomandările ferme ale noului ghid:

Scăderea în greutate: atenție, pacienții supraponderali!

Dietă alimentară sănătoasă: bogată în fructe, legume, cereale integrale și săracă în grăsimi saturate;

Scăderea aportului alimentar de sodiu: sub 1,5 g/zi;

Creșterea aportului alimentar de potasiu: între 3,5 și 5 g/zi;

Activitate fizică variată: exerciții aerobice și exerciții pentru rezistență;

Limitarea consumului zilnic de alcool: 1 băutură alcoolică pentru femei și 2 pentru bărbați.

Sursa: doctorulzilei.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*