Politic

Vicepreședinte ALDE, deputat Marian Cucșa: „Augustin Lazăr consideră că mințind își salvează scaunul de procuror general”

Vicepreședinte ALDE, deputat Marian Cucșa: „Augustin Lazăr consideră că mințind își salvează scaunul de procuror general”

Procurorul general dovedește că ridicolul nu mai contează atunci când vine vorba să își salveze pielea. Augustin Lazăr speră că prin manipulare poate să justifice faptul că a ținut la saltea protocoalele secrete încheiate de procuratură cu serviciul de informații, dar mai ales propriul protocol semnat cu SRI.

Este afirmația făcută de vicepreședintele ALDE, deputatul Marian Cucșa, care susține că „Augustin Lazăr consideră că folosind minciuna va reuși să arunce vina semnării unor protocoale ilegale. Ceea ce pierde din vedere procurorul general, atunci când vorbește de HG 231 din 2005, este că această hotărâre nu face referire la protocoale secrete, la protocoale prin care să se adauge la lege, prin care SRI devine organ de cercetare penală. Dacă analizăm cu atenție vom vedea că HG nu face decât să enunțe o serie de principii pe care se bazează lupta împotriva corupției, printre care statul de drept, domnia legii sau apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Nicidecum nu se vorbește despre protocoale secrete în forma adoptată de Parchetul General și SRI, care au încălcat grav legea și drepturile românilor.

Nicăieri în HG nu se vorbește despre un proces inechitabil, despre ascunderea probelor față de învinuiți. Nu se face referire în HG despre echipele mixte sau despre faptul că procurorii trebuie să raporteze agenților SRI. Acestea sunt doar invenții ale unor minți înrădăcinate în vechea gândire comunisto-securistă. În calitate de vicepreședinte al comisiei SRI am avut posibilitatea să văd protocoalele – și cele care încă nu sunt publice – și pot să spun că nici unul dintre acestea nu are legătură cu HG menționată de Parchetul General, ori cu vreo altă lege în vigoare. De ce? Pentru că nicăieri în legislația noastră nu se vorbește despre protocoale secrete între servicii și procurori.

În disperarea sa de a-și salva scaunul și pielea, Augustin Lazăr este de părere că mințind va rezolva ceva. Ei bine nu se pune problema de așa ceva. Procurorul general trebuie să dea socoteală pentru activitatea sa și mai ales pentru protocolul semnat cu SRI, în condițiile unei decizii a CCR care stipula că SRI nu poate să se implice în cercetarea penală. Însă pentru Augustin Lazăr respectarea Constituției este facultativă. El nu a respectat Constituția nici când Kovesi a încălcat-o, nici când a semnat acel protocol. Nicăieri în legislația românească nu se vorbește despre încheierea de protocoale secrete care să ducă la o conlucrare a serviciilor și procuraturii în sensul de a lucra dosare împreună, de a da verdicte împreună. Acestea sunt doar reminiscențe ale unei perioade care speram că a apus.

Augustin Lazăr folosește tehnici specifice unui procuror comunist, tehnici precum manipularea și dezinformarea. Procurorul general este încă ancorat în metodele folosite de procuratură înainte de ’89.

Procurorul general nu trebuie să mai fugă și să se mai ascundă în spatele unor scuze puerile, ci trebuie să răspundă zecilor de acuzații care i se aduc. Acestea nu sunt puține. Augustin Lazăr a pus justiția între paranteze prin semnarea protocolului cu SRI și a devenit complice la abuzurile făcute de unii procurori. Azi, cel care în urmă cu câteva luni spunea că nici nu vrea să audă de protocoale și că acestea încalcă legea, acum vrea cu orice preț ca protocoalele să fie scoase curate ca lacrima și, de ce nu, chiar să continue”, precizeaza vicepreședintele ALDE, deputatul Marian Cucșa.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*