Social

Pâinea ”neagră”: peste 20% din produse au peste 6 E-uri și conțin cantități maxime de zahăr de până la 5,4g/100g

Pâinea ”neagră”: peste 20% din produse au peste 6 E-uri și conțin cantități maxime de zahăr de până la 5,4g/100g

InfoCons a realizat un studiu cu privire la informațiile ce se regăsesc pe etichetele produselor pe care consumatorii le identifică drept pâine neagră.

În cadrul studiului au fost analizate 24 de produse de la mărci diferite. Rezultatele studiului au fost următoarele:

Din punct de vedere al numărului de E-uri, în produsele studiate s-au regăsit între 0 și 6 E-uri; 37,5% din produsele studiate nu au avut niciun E în componența lor; 12,5% din produsele studiate au avut 1 E în componența lor; 16,6% din produsele studiate au avut 2 E-uri în componența lor; 4,1% din produsele studiate au avut 3 E-uri în componența lor; 4,1% din produsele studiate au avut 4 E-uri în componența lor; 20,8% din produsele studiate au avut 6 E-uri în componența lor; 2 E-uri au fost regăsite, în medie, în produsele studiate.

Din punct de vedere al proteinelor/100g: Cantitatea de proteine din produsele studiate s-a situat între 7.5 și 25.9 g/100g; 7.5g/100g este cea mai scăzută cantitate de proteine găsită într-unul din produsele studiate; 25.9g/100g este cea mai ridicată cantitate de proteine găsită într-unul din produsele studiate; 11.12g/100g este media proteinelor regăsite în produsele studiate.

Din punct de vedere al glucidelor și zaharurilor: Cantitatea de glucide din produsele studiate s-a situat între 13 și 51.7g/100g de produs; 13g este cantitatea cea mai mică de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate; 51.7g este cantitatea cea mai mare de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.

Aproape 40 de grame de glucide/100g au avut, în medie, produsele studiate.

5.4g este cantitatea cea mai mare de zaharuri regăsită într-unul din produsele studiate, echivalentul a 12% din totalul cantității de glucide din produsul respectiv.

2.59g/100g de zaharuri au avut, în medie, produsele studiate, echivalentul a 6% din totalul cantității de glucide din produse.

Din punct de vedere al proteinelor/100g: cantitatea de proteine din produsele studiate s-a situat între 7.5 și 25.9 g/100g; 7.5g/100g este cea mai scăzută cantitate de proteine găsită într-unul din produsele studiate; 25.9g/100g este cea mai ridicată cantitate de proteine găsită într-unul din produsele studiate; 11.12g/100g este media proteinelor regăsite în produsele studiate.

Din punct de vedere al glucidelor și zaharurilor: cantitatea de glucide din produsele studiate s-a situat între 13 și 51.7g/100g de produs; 13g este cantitatea cea mai mică de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate; 51.7g este cantitatea cea mai mare de glucide, regăsită într-unul din produsele studiate.

Aproape 40 de grame de glucide/100g au avut, în medie, produsele studiate.

 Din punct de vedere al grăsimilor și al acizilor grași: cantitatea de grăsimi din produsele studiate s-a situat între 0.5 și 9.6g/100g de produs; 0.5g este cantitatea cea mai mică de grăsimi regăsită într-unul din produsele studiate; 9.6g este cantitatea cea mai mare de grăsimi regăsită într-unul din produsele studiate; 2.86g este media cantității de grăsimi regăsită în produsele studiate.

Din punct de vedere al fibrelor: cantitatea de fibre din produse s-a situat între 3.7 și 9g/100g de produs; 3.7g este cantitatea minimă de fibre regăsită într-unul din produsele studiate; 9g este cantitatea maximă de fibre regăsită într-unul din produsele studiate; 6.71g de fibre au avut, în medie, produsele studiate.

Din punct de vedere al sării: cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1 și 1.7g/100g de produs; 1g este cea mai scăzută cantitate de sare, regăsită în 9% din produsele studiate; 1.7g este cantitatea maximă de sare regăsită într-unul din produsele studiate; 1.30g de sare au avut, în medie, produsele studiate.

Produsele care au făcut obiectul acestui studiu au avut cantități cuprinse între 240 și 700g.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*