Sănătate

O nouă premieră medicală la Spitalul Judeţean din Timişoara

O nouă premieră medicală la Spitalul Judeţean din Timişoara

Vineri, sub “bagheta” renumitului chirurg cardiovascular german dr. Rolf Dammrau, colectivul Clinicii de Chirurgie Vasculară, condus de prof. dr. Mihai Ionac, alături de echipa de radiologie intervențională, coordonată de dr. Adrian Tutelca, a realizat cu succes o intervenţie chirurgicală endovasculară modernă pentru tratarea anevrismului de aortă toracică descendentă (TEVAR), la un pacient, în vârstă de 71 de ani. La același pacient, în urmă cu o lună, s-a practicat, tot prin tehnici minim invazive, cura anevrismului de aortă abdominală, afecţiune care, netratată la timp, ar fi putut duce la multiple complicaţii și, în final, la decesul pacientului.

Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră si a constat în montarea, pe cale endovasculară, a unui stent graft, la nivelul aortei toracice, dilatate anevrismal. Tehnica operatorie s-a realizat printr-o incizie de 5 cm, situată inghinal, și vine ca alternativă modernă, cu riscuri mult mai mici, la varianta chirurgicală clasică, ce presupune deschiderea toracelui, cu riscuri operatorii mai mari şi perioadă mai lungă de recuperare.

Materialele necesare intervenției au fost achiziţionate prin programul de tratare endovasculară a anevrismelor aortice, finanțat de Casa Naționala de Asigurări de Sănătate.

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*