Internațional

Noi obiective privind reciclarea, la nivelul Uniunii Europene

Noi obiective privind reciclarea, la nivelul Uniunii Europene

Noul pachet privind economia circulară stabilește obiective ambițioase de reciclare și depozitare a deșeurilor pentru Uniune Europeană. România se află, încă, în coada clasamentului țărilor UE care reușesc să recicleze deșeurile, ajungând abia la pragul de 5%.

Gestionarea deșeurilor într-o manieră mai eficientă este primul pas spre o economie circulară, unde majoritatea, dacă nu toate produsele și materialele sunt reciclate sau reutilizate din nou și din nou. Miercuri, 18 aprilie, deputații au adoptat pachetul privind economia circulară, care stabilește noi obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea deșeurilor și reducerea depozitelor de deșeuri, cu termene fixe.

Obiective mai ambițioase ale UE privind deșeurile:
– un obiectiv comun al UE de reciclare a cel puțin 55% din deșeurile municipale până în 2025 (acest obiectiv va crește până la 60% până în 2030 și 65% până în 2035);
– un obiectiv comun al UE de reciclare a 65% din deșeurile provenite din ambalaje până în 2025 (70% până în 2030) cu obiective separate pentru materiale specifice;

– un obiectiv obligatoriu privind depozitele de deșeuri pentru reducerea acestora până la maximum 10% din deșeurile municipale până în 2035.

Deșeurile au efecte negative pentru mediu, climă, sănătatea umană, economie.

Deși gestionarea deșeurilor în UE s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii, peste un sfert din deșeurile municipale sunt încă depozitate și mai puțin de jumătate sunt reciclate sau folosite pentru îngrășarea terenurilor, cu diferențe mari între statele membre.

Ce urmează

Textul se întoarce la Consiliu în vederea aprobării oficiale înainte să intre în vigoare.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*