Internațional

SUA și aliații au atacat Siria. Care sunt țintele lovite de peste 100 de rachete

SUA și aliații au atacat Siria. Care sunt țintele lovite de peste 100 de rachete

„Bombardament chirurgical” din partea forţelor aliate în Siria. Peste 100 de rachete americane, britanice şi franceze au lovit în această dimineaţă ţinte militare ale regimului Bashar Al Assad. Rând pe rând, Donald Trump, Theresa May şi Emmanuel Macron au anunţat că au ordonat intervenţia menită să pedepsească regimul sirian pentru că a folosit arme chimic împotriva propriului popor. De partea cealaltă, sirienii spun că au interceptat o bună parte din rachetele occidentalilor, dar este imposibil de verificat câte proiectile au fost doborâte. Şi aliaţii Siriei au reacţionat. Rusia şi Iranul au acuzat Occidentul că a acţionat fără a avea dovezi şi au avertizat că vor exista consecinţe.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat sâmbătă că este mai hotărât ca oricând să “lupte împotriva terorismului” în Siria, după atacurile occidentale din cursul nopţii asupra unor instalaţii militare ale regimului său ca represalii la un presupus atac chimic.

„Atacurile SUA, Franţei şi Marii Britanii arată clar că regimul sirian, alături de Rusia şi Iran, nu poate continua această tragedie umană, cel puţin nu fără costuri”, a spus Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Centrul de cercetare ştiinţifică din Damasc a fost complet distrus.

Preşedintele rus Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune” şi a cerut o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU în timp ce liderul suprem al Iranului.

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a susţinut sâmbătă că intervenţia militară din Siria a fost un succes şi că atacurile au fost „corecte şi legale”.

Iulian Fota, expert pe probleme de securitate, a vorbit la Digi24 despre mesajul pe care SUA și Occidentul l-au transmis atât Siriei, cât și Rusiei prin atacul țintit asupra laboratoarelor și depozitelor de arme chimice de lângă Damasc.

Expertul susține că această acțiune a celor trei state va implica inevitabil și restul Uniunii Europene, chiar dacă nu toate statele vor participa activ la eventuale măsuri militare ulterioare: „Italia, țara care are relații bune cu Rusia, a anunțat că sprijină logistic operațiunile militare ale celor trei state. Multe state europene vor adopta această poziție. Aici interesul e comun”.

Hari Bucur, expert în securitate, a explicat la Digi24 care sunt cele două mari preocupări ale Rusiei în Siria. Expertul a menționat de promisiunea Rusiei din 2013, că va curăța Siria de arme chimice și de cât de favorabil este războiul civil din Siria pentru Rusia.

Sursa: DIGI24.ro

foto: arhivă

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*