Politic

Deputatul Alfred Simonis: “Am semnat împreună cu alți colegi din grupul PSD o inițiativă de amendare a Legii Vaccinării obligatorii, care elimină sancțiunile dure”

Deputatul Alfred Simonis: “Am semnat împreună cu alți colegi din grupul PSD o inițiativă de amendare a Legii Vaccinării obligatorii, care elimină sancțiunile dure”

Deputatul PSD Timiș, Alfred Simonis, nu este de acord cu măsurile drastice prevăzute în Legea Vaccinării. Reamintim, Guvernul a aprobat un decret de lege care permite înscrierea în şcoli şi grădiniţe numai a copiilor vaccinaţi şi care le impune sancţiuni financiare părinţilor care decid să îşi înscrie copiii nevaccinaţi la şcoală.

Potrivit social-democratului Alfred Simonis, a fost semnată o inițiativă legislativă de amendare a legii, care a intrat în dezbatere la Camera Deputaților. “Am semnat împreună cu alți colegi din grupul PSD o inițiativă de amendare pe un subiect extrem de sensibil și anume la Legea Vaccinării obligatorii, care practic elimină sancțiunile dure din proiectul inițiat de Ministerul Sănătății. Propunerile noastre de modificare au avut succes în Cameră și sper să aibă susținerea și colegilor din Senat. Cred că teama aceasta pe care românii o au față de vaccinare e dată de faptul că vaccinurile nu se produc în România.(…) Practic se elimină sancțiunile drastice. Acum este o formă inițială în care încercăm să relaxăm aceste sancțiuni fără să pretindem că nu este necesară vaccinarea populației. Printre cele mai grave sancțuni erau pierderea drepturilor părintești. Acestea se elimină. Problema copiilor care merg la școli poate fi rezolvată mult mai simplu: vaccinându-și propriul copil și acesta nu se va infecta. Nu pot să fiu eu responsabil pentru efecte adverse pentru că părintele nu vrea să își vaccineze copilul”, a explicat social-democratul Alfred Simonis.

Legea vaccinării a fost adoptată ca urmare a deceselor survenite în ultimii ani din pricina nevaccinaării copiilor. Reamintim, proiectul de act normativ instituie obligația vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație. Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinților, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecție specială.

În cazul vaccinării obligatorii, consimțământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris. La data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*