Sănătate

S-a lansat campania “Opriți bullying-ul sau Desființați recreațiile”. Statistici îngrijorătoare

S-a lansat campania “Opriți bullying-ul sau Desființați recreațiile”. Statistici îngrijorătoare

Organizația Salvați Copiii a lansat marți campania “Opriți bullying-ul sau Desființați recreațiile”. Aceasta se va desfășura în perioada noiembrie – decembrie 2017.

Campania urmărește: conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul le are asupra sănătății și dezvoltării armonioase a copiilor; constientizarea nevoii de intervenție integrată școală – familie, pentru gestionarea corectă și sănătoasă a comportamentelor de bullying; creşterea capacităţii de răspuns a şcolilor în situaţii de bullying între elevi; promovarea unor metode pozitive și eficiente de educare socio-emoțională a copiilor, în spiritul valorilor de toleranță, respect, protecție și curaj; promovarea de proceduri și politici clare de intervenție specifică în situație de bully-ing, în colaborare cu Ministerul Educației.

Conform statisticilor, 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi; 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

Reprezentanții ONG-ului au realizat și un site special (http://desfiintatirecreatiile.ro/tipuri-de-bullying/) al campaniei și o pagină de Facebook, de unde cei interesați pot afla mai multe informații despre fenomenului de bullying, sunt prezentate mărturiile unor copii victime ale violenței în școli, dar și câteva spoturi video inspirate din realitățile trăite de elevi.“Ne-am legat de un vizual destul de puternic ca impact emoțional, pentru că fenomenul bullying-ului, pe care putem să-l traducem ca violență în școli, în viața de zi cu zi a copilului, este regăsit, din păcate, în aproape fiecare familie cu copii din țara noastră. Este un proiect care are sloganul “Desființați recreațiile”, pentru că în pauze sunt produse cele mai multe evenimente de violență, agresiune și umilire a copiilor între ei, dar uneori chiar și de către cei din jur, mergând până la cadrele didactice”, a explicat medicul Mihai Gafencu, președintele Organizației Salvați Copiii Timișoara.

Cât de frecvente sunt aceste forme de bullying în școlile din România? Potrivit cercetării «Bullying-ul în rândul copiilor. Studiu Sociologic la nivel național», realizat de Organizația Salvați Copiii în anul 2016, s-au constatat următoarele :

În ceea ce privește excluderea din grup, 31% din copii au declarat că au fost în mod frecvent excluși din activitățile de grup din cadrul școlii și 23% au fost amenințați cu excluderea din grup; 24% din copii au raportat că au fost în mod constant umiliți în fața altor copii și 37% au fost victime ale zvonurilor negative împrăștiate în comunitatea școlară.

Din categoria bullying-ului fizic, 13% din copii au avut bunurile personale distruse de alții și 30% au fost loviți în mod repetat de alți elevi la școală. De asemenea, 78% din toți elevii au raportat că au asistat la cel puțin o situație de bullying în școala lor.

68% din copiii români au confirmat că bullying-ul cibernetic are loc pe rețelele sociale.

Potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați de la inspectoratele școlare județene, în primul semestru al anului școlar 2016 – 2017 au avut loc 7.690 de cazuri de violență în școli. Cele mai multe au fost înregistrate în București, Brașov și Timiș – 596 cazuri.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*