Educație

Zeci de specialiști din țară și de peste graniță se reunesc la UVT

Zeci de specialiști din țară și de peste graniță se reunesc la UVT

La Universitatea de Vest din Timișoara are loc vineri, 27 octombrie, Colocviul internațional „Les territoires de la santé: production agroalimentaire, nutrition sécurité alimentaire” (Teritoriile sănătății: producție agroalimentară, nutriție, securitate alimentară – PANSa-TS).

Colocviul este organizat de Centrul pentru Dezvoltare Regională, Studii Transfrontaliere și Amenajarea Teritoriului (CDR-START) din cadrul Departamentului de Geografie al UVT, cu sprijinul Agenției Universitare pentru Francofonie. Participă cca. 50 de specialiști din universități și centre de cercetare din România, Rep. Moldova, Ungaria, Bulgaria și Franța, precum și reprezentanți ai sectorului medico-sanitar din spitale, direcții de sănătate, protecția consumatorului, siguranței alimentare, autorități locale etc. La promovarea colocviului au colaborat mai multe universități din regiunea noastră: USAMV Timișoara, UMF Timișoara, Universitatea din Szeged, precum și universități din București, Cluj-Napoca, Iași, Chișinău, Plovdiv etc.

Cele peste 30 de comunicări se concentrează pe analiza a patru teme prioritare: Problemele și provocările producției agroalimentare ecologice; Reprezentările, practicile nutriționale și starea de sănătate a populației; Probleme de economie și de securitate alimentară; Politici publice și strategii private pentru nutriție și alimentație sănătoasă.

Specialiștii sunt îngrijorați de efectele schimbărilor petrecute în alimentație și nutriție, îndeosebi la copii și tineri, afectați în procent tot mai mare de obezitate, dar și de alte maladii ale nutriției defectuoase. Acestea au consecințe asupra stării de sănătate a populației pe toată durata vieții, conduc la probleme cu mare impact social, reduc performanțele individuale și ale societății în ansamblu. Colocviul își propune nu doar să constate aceste probleme, ci mai ales să propună politici publice și strategii de conștientizare a rolului nutriției sănătoase pentru asigurarea calității vieții și a performanțelor individuale și sociale.

Deschiderea colocviului are loc vineri, 27.10, de la ora 9.30, în amfiteatrul A1.3 al Universității de Vest din Timișoara. Comunicările și dezbaterile se succed pe durata întregii zile și se vor încheia sâmbătă, cu elaborarea unui portofoliu de proiecte de cercetare și de acțiuni concrete, care urmează să fie realizate în școli și universități.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*