Național

Șoferii de microbuze și camioane s-au ales cu amenzi usturătoare

Șoferii de microbuze și camioane s-au ales cu amenzi usturătoare

Poliţia Română a desfășurat acțiunea “Truck & Bus”, pentru verificarea activităților de transport public de persoane și de mărfuri.

Polițiștii au verificat peste 20.000 de autovehicule şi au aplicat peste 7.500 de sancţiuni contravenţionale. În perioada 24 – 30 iulie, Direcţia Rutieră a Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și conducătorii autovehiculelor destinate transportului de marfă.

Pe parcursul acţiunii, poliţiştii au depistat şi sancţionat persoanele care efectuau transport de persoane cu autoturisme cu până la 9 locuri, precum și pe cei care transportau mărfuri,  fără respectarea legislaţiei în vigoare.

În cadrul acțiunii, poliţiştii au verificat 20.382 de autovehicule, dintre care 8.496 de autovehicule destinate transportului de persoane şi 11.886 de autovehicule destinate transportului de marfă. În urma controalelor, au fost aplicate 7.543 de sancțiuni contravenționale, dintre care 2.467 conducătorilor de autovehicule de transport de persoane şi 5.076 celor care efectuau transport de marfă.

Astfel, transportatorilor de persoane le-au fost aplicate 342 de sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 7 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 699 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 28 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 8 pentru utilizarea incorectă a acestuia.

În plus, au fost aplicate acestora 21 de sancțiuni pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă, 138 pentru defecțiuni tehnice, 50 pentru depășirea masei total maxime autorizate a vehiculului, 182 pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 105 referitor la lipsa unor documente ale vehiculului și 43 pentru lipsa unor documente ale operatorilor de transport. Au fost dispuse și 14 imobilizări ale autovehiculelor, pentru defecțiuni tehnice.

Transportatorilor de mărfuri, polițiștii le-au aplicat 652 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 21 pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului, 1.292 pentru neutilizarea centurilor de siguranță sau a dispozitivelor de retenție, 161 pentru funcționarea necorespunzătoare a aparatului tahograf și 37 pentru intervenții neautorizate asupra acestora și 108 pentru nerespectarea perioadelor de conducere sau de odihnă. De asemenea, 385 de sancțiuni au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 35 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată < 12,5 tone, 52 pentru depășirea limitei maxime admise a greutății în cazul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată > 12,5 tone și 48 pentru fixarea necorespunzătoare a mărfurilor.

Totodată, polițiștii au aplicat transportatorilor de mărfuri 364 de sancțiuni pentru lipsa unor documente ale conducătorilor de vehicule, 194 pentru la lipsa unor documente ale vehiculului, 29 referitor la lipsa unor documente ale operatorilor de transport și 9 pentru nerespectarea normelor privind transportul mărfurilor periculoase.

În 37 de cazuri în care transportul se desfășura în mod ilegal (lipsa documentelor de autorizare), polițiștii au dispus suspendarea dreptului de utilizare a vehiculelor.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*