Educație

Numărul locurilor din creșe se dublează, la Timișoara. 170 de noi locuri realizate cu fonduri de la bugetul local

Numărul locurilor din creșe se dublează, la Timișoara. 170 de noi locuri realizate cu fonduri de la bugetul local

Creşterea numărului de solicitări pentru înscrierea copiilor la creşe (646 de cereri în etapa cererilor de intenţie din luna mai, etapa de înscriere propriu-zisă fiind în derulare), faţă de numărul limitat de locuri (205 în 13 unităţi) a intensificat demersurile municipalităţii pentru realizarea de noi creşe.

În total vor fi 170 de noi locuri în creşe realizate în acest an cu fonduri de la bugetul local. Astfel, se reabilitează şi amenajează spaţiile nefolosite de la Grădiniţa cu program prelungit PP 37 din Calea Aradului nr. 38 pentru o nouă creşă, valoarea estimată a lucrărilor fiind 175.000 lei (fără TVA). Se reabilitează şi amenajează spaţiile nefolosite de la Grădiniţa cu program normal PN7 din zona Pieţei Nicolae Bălcescu, strada Independenţei nr. 18 pentru o nouă creşă, valoarea estimată a lucrărilor fiind de 110.000 lei (fără TVA).

Se refuncţionalizează şi amenajează spaţiile nefolosite din incinta Grădiniţei cu program prelungit PP 27 de pe str. Brânduşei nr. 15  în spaţii pentru creşă, valoarea estimată: 140.000 lei (fără TVA).

Primăria a analizat necesitatea înfiinţării a două creşe, una în zona de nord a oraşului şi una în zona de sud a oraşului, ambele fiind construcţii noi. Biroul clădiri, terenuri şi dotări diverse a identificat trei terenuri: I.I. de la Brad nr. 1/E, strada Prahova nr 12 şi un teren de 8000 mp pe strada Bogdăneştilor. S-a mai avut în vedere un teren pe strada N.D.Cocea, dar care deocamdată nu este dezmembrat. Au mai fost identificate 2 grădiniţe care pot fi transformate în creşe: grădiniţa din strada Ţebea nr.12(Blaşcovici) şi fosta şcoală/ grădiniţă din zona Freidorf.

Biroul Proiecte Diverse va demara realizarea documentaţiei pentru achiziţia serviciului de proiectare a noii construcţii în Calea Lipovei, urmând să fie decisă locaţia celei de-a doua construcţii.

Finanţarea se va face prin Programul Operaţional Regional, Axa Prioritară 4: “Creşterea calităţii infrastructurii în vederea asigurării accesului sporit la educaţie timpurie şi sprijinirea participării părinţilor pe piaţa forţei de muncă” prin care se pot finanţa construcţia/ reabilitarea/ modernizarea /extinderea/ echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară (creşe) şi preşcolară (grădiniţe).

Costul estimativ al construcţiei unei creşe noi este de 2 milioane de euro (alocarea pentru Timişoara este de 3,5 milioane de euro).

 

 

 

(Foto: www.itsybitsy.ro)


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*