Life-style

Vino “Launmomentdat în parc” să descoperi artiștii locali

Vino “Launmomentdat în parc” să descoperi artiștii locali

Parcul Poporului din Timișoara este gazda ediției a doua a festivalului “Launmomentdat în parc”.  Bogat în istorie, aici, veți avea oportunitatea de a intra în vorbă cu artiștii actuali ai orașului nostru, de a înțelege arta într-un context mai puțin formal și de a descoperi tehnici noi. Evenimentul va avea loc în perioada 10 iunie – 11 iunie, începând cu ora 14.

Pop Up Store este un concept nou și prezintă un spațiu de expoziție pentru artiști din diferite domenii, precum ceramică, design, print, modă și hand made. În interiorul festivalului se va aranja un spațiu special pentru 21 de artiști.

Participanții Pop Up Store-ului sunt: Abru, Carmen Nicolau, Dani Skinder, DOR, Florinakkis, Ioana Ungureanu, Kape Illustration, Lun, Mădălina Raiceanu, Magazen, New Clear Fairy, Phoenix Armoury, Radu Muj, Raicelai, Raul Puiu, Roxana Netea, Roxi’s Fine Cut, Vandal Club, Woodescu, Z47H și Zesting.

Proiectul Abru a pornit din dorința de a da o a doua șansă obiectelor. Motto-ul conceptului este: „Nimic nu se aruncă, totul se transformă”. Student la arhitectură, Andrei Abrudean realizează accesorii din piese și plăci electronice. Pasiunea și-a descoperit-o la locul de muncă, fiind înconjurat de o sumedenie de piese electronice, acesta a început să le transforme și să le transpună sub o altă formă. Printre materialele componente în accesoriile lui se numără și creioanele colorate.

Carmen Nicolau studiază ceramica în Timișoara. Ea este foarte îndrăgită pentru broșele cu pisici din ceramică, pe care le va expune în cadrul Pop Up Store-ului.

Născute din inspirație, atenție și răbdare, bijuteriile din lemn semnate Dani Skinder sunt estetice și unice, delicate dar rezistente. Fiecare piesă este lucrată cu grijă și dragoste pentru natura.

DOR este un concept de îmbrăcăminte streetwear, care a luat naștere în toamna anului trecut. Colecția este realizată de un grup de prieteni și se inspiră foarte mult din cultura Europei de Est. Hoodie-urile transmit influența undeground a Timișoarei, integrând experiențele personale trăite într-un oraș post-comunist.

Florinakkis este un desenator autodidact. Chiar dacă a terminat Facultatea de Drept, desenul a fost pentru el principala pasiune. A fost încurajat în această direcție în 2011 de către Gabriel Kelemen, atunci când Florinakkis a debutat și a avut prima expoziție. Considerând desenul o formă de exprimare a propriei personalități, el se folosește de tehnica decupajelor (stencil), grafică vectorială și imagini digitale. Interesul timpuriu manifestat în nedreptăți sociale și politică il fac să se autodefinească drept un “artivist”.

Colecția “Young Souls” este depre fete cu bentițe, sarafane sprijinite pe umeri și nostalgie. Este despre vorba de norme adaptate sau mai bine zis, despre uniforme reinterpretate. Conceptul îi aparține Ioanei Ungureanu. Young Souls îndrăznește să întrebe cum ar fi dacă liceenele din epoca de aur ar purta bentiță de bună voie și nu obligate, iar sarafanul nu ar fi doar o bucată de pânză purtată silit de toată suflarea juvenilă, rămânând totuși în cerințele vremii.

Kape Illustration este format dintr-un cuplu de ilustratori din Timișoara, Evelyne Krall și Andrei Puică. Lucrările lor sunt realizate atât manual cât și digital, Evelyne ilustrând de obicei digital și Andrei manual. Activitatea lor din ultimii ani, se concluzionează printr-o colecție de afișe pentru evenimente culturale, ilustrații pentru tricouri, concept de personaj, ilustrații de sine stătătoare, câteva benzi desenate scurte, o bandă desenată intitulată “Păsări Aprinse” și romanul grafic „Suferar”, ambele aflate în curs de dezvoltare.

Lun este un concept de bijuterii pentru suflet, prin care artista Manuela Marchis, vorbește despre celebrarea naturii, contemplarea și evoluția omului în călătoria spirituală. Ea este activă în mai multe domenii artistice, precum grafica, bijuterie și muzica. Creațiile ei reprezintă o oglindire a adâcului, desfășurând hărți emoționale ale subconștientului în procese de autocunoaștere și recunoaștere a esenței.

Magazen este un atelier de creaţie fondat de trei prietene, care realizează articole de îmbrăcăminte și accesorii, cu pasiune și atenție. Creațiile răspund cerințelor vieții urbane de zi cu zi, folosind diferite materiale de la țesături naturale, la materiale tehnice, piele și diferite materiale reciclate. Magazen oferă o gamă completă de articole de îmrăcăminte, poşete, rucsacuri şi accesorii inspirate din viaţa si activități urbane.

Linda Barkasz aka Newclearfairy este un street artist, pictor și ilustrator, care a studiat Artele Plastice în Timișoara. Linda Barkasz este autorul controversatului “obiect-trouvé” sub numele de Pink Pony aka Poneiul Roz, care i-a câștigat notorietate în presa românească.

Ea creează propriul set de semantică și integrează elemente cu semnificiații istorice și mitologice în lucrările ei. Totodată, se inspiră din povești, basme și folclor, care dau o importanță socială în explicarea sensului vieții. Cu toate acestea, Newclearfairy se leagă de prezent, deoarece lucrările ei au un recurs estetic postmodern și dau o primă impresie de contemporanitate.

Phoenix Armory creează bijuterii din argint și obiecte de îmbrăcăminte din aluminiu. Materiile de bază sunt zale și noduri, ordonate matematic și precis, la fel ca și firea artistului. Milorad Lagarto Milenovici  dezvoltă această tehnică cu zale de 13 ani, iar cu noduri de 7, încorporând chiar și pietre semiprețioase (ochi de tigru, malachit, lapis-lazuli, onix). Fiecare piesă este executată manual, pornind de la o sârmă.

Orfevru

Radu Muj împreună cu prietena lui Alexandra Soman, au ajuns să creeze bijuterii handmade din pură coincidență. Cei doi realizează accesorii din cupru cu elementele naturale. Bijuteriile Orfevru îmbină cupru, rășină, alamă, lemn, cu pietre semiprețioase.

Raicelai reprezintă un concept de design cu plante. Atât cromatic, cât și estetic, verdele și plantele au un rol valoros în viețile tuturor, ele reușind să își găsească armonia în orice habitat interior. Terrariumurile sunt un univers natural minimalist, captat în recipiente de sticlă.

Raul Puiu se inspiră din simbolistica veche și geometria sacră. El sculptează cu laser în scoarțele copacilor, care ulterior sunt măcinate pe Dunăre și transformate în pandantive de pus la gât. Fiind pasionat de plante sfinte și culturi vechi, acesta va aduce la eveniment lemnul sfânt Palo Santo, care face parte din cultura maiașilor, aztecilor și incașilor; dar și Ressurection Plant, o plantă magică, care chiar dacă ar hiberna timp de 5 ani ar reînvia după o oră de la primirea primelor picături de apă.

Roxana Netea este un designer grafic și street artist din Timișoara. Ea va pregăti o expoziție organică cu niște cutii customizate, bijuterii handmade și decorațiuni. Tematica este ,, lovebirds“.

Roxi’s Fine Cut este un concept de modă foarte apreciată pe scena locală și nu numai, în special pentru jachetele ei colorate. Conceptul Roxanei Puriș subliniază ideea că suntem diferiți – cum gândim, ce ne dorim, cum ne îmbrăcăm – și asta ne face speciali. Piesele sunt versatile, au un design simplu, dar pattern-uri și broderii variate, pentru a se modela și potrivi fiecărui stil.

Vandalii din spatele conceptului Vandal Club sunt doi tineri pasionați de design. Tricourile lor ironizează realitățile autohtone, folosind figuri publice sau religioase, precum Preafericitul Daniel sau Arsenie Boca și decorate cu expresii degustate la scara largă în online.

Woodescu, după cum sugerează și numele, se ocupă cu designul lemnului. Fiind inspirat din cultura japoneză – a conceptelor Shoji și Kumiko; lucrează manual la îmbinări. Lămpile lui expun simplitate prin construcție, eleganță prin design și relaxare prin lumina difuză, cât și prin pattern-urile de umbre dispersate în jur. Ideea Woodescu încearcă să combată o societate bazată pe consum și producție în serie prin oferirea unor creații unice și calitative.

Z47H se ocupă de obiecte, printuri, recuzită, tipărituri, tricouri. Conceptul Z47H pornește de la ideea că resturile menajere nu pot fi definite ca lucruri inutile, ci sunt materiale care încă nu și-au găsit rostul.

Zesting este un duo creativ care îşi propune să “stoarcă” frumosul din tot ceea ce ne înconjoară. Creațiile lor sunt inspirate din natură, din forme simple, dar sugestive. Acestea sunt alcătuite numai din materiale naturale, de meşteşug, artiștii fiind dedicați 100 % lucrului manual. Proiectul are două secţiuni. Prima parte este dedicată obiectelor de decor, care sunt lucrate manual din ceramică sau sticlă. A doua parte reprezintă dorinţa de a celebra natura şi anotimpurile roditoare. Artiștii vor pregăti o serie de tablouri şi felicitări unicate din flori presate.

Activitățile din cadrul festivalului Launmomentdat în parc vor fi numersoase și diverse, învârtindu-se în zona artei. Vor fi prezente activități ca teatru, film, concerte, DJ sets, viniluri, biciclete, ateliere de ceramică, frisbee și multe altele.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*