Sănătate

Aparatură performantă donată de Organizația Salvați Copiii, la două unități sanitare din Timișoara

Aparatură performantă donată de Organizația Salvați Copiii, la două unități sanitare din Timișoara

O nouă șansă la viață pentru copiii născuți prematur. Două unități sanitare beneficiază începând de azi de aparatură modernă donată de către Organizația Salvați Copiii România, care a demarat al cincilea an al campaniei de combatere a mortalității infantile.

Astfel, la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a fost donat Secției de Neonatologie un monitor transcutanat de gaze sangvine. Și Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” Timișoara a primit un monitor de funcții vitale și o masă radiantă performantă. La eveniment au participat Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii și Amalia Năstase, ambasador campanie, precum și Luminița Bunda și Gabriel Pâslaru, reprezentanți ai companiei Profi România. “Gândiţi-vă că sunt cât o sticlă de lapte şi sunt conectaţi la aparatul de ventilaţie şi la perfuzie. Nimic nu pot să facă singuri şi dacă nu ai aparate bune, nici ei nu supravieţuiesc.  Ei nici nu pot fi înţepaţi non stop, de exemplu acest monitor este un lucru foarte util deoarece monitorizează în timp real cât e valoarea oxigenului, el fiind protezat respirator şi prin intermediul acestui aparat se realizează aceste functii vitale. Am mai avut un aparat donat de Banca Mondială, Ministerul Sănătăţii nu ne-au furnizat nici un aparat, astfel încât suntem la pomana publică. Mulţumim acestor oameni care ne ajută şi fac o muncă extraordinară.  Avem o natalitate de prematur în jur de 13 la mie, dar din aceştia în jur de 100 sunt mici care stau cam 3-4 luni la noi, iar din aceştia supravieţuiesc în jur de 80%”, a explicat dr. Gabriela Olariu.

La rândul său, managerul Spitalului Municipal explică importanța acestor aparate performante pentru copiii născuți prematur.“Nevoile Maternității Odobescu sunt mari. Avem nevoie de echipamente performante, iar Organizația Salvați Copiii salvează vieți donând aceste aparate spitalelor. Am primit un monitor care permite monitorizarea permanentă a gazelor sanguine, care este de mare ajutor pentru Secția de Neonatologie. Este foarte important pentru specialitatea noastră să avem aparate, pentru că sunt foarte frecvente nașterile de copii prematuri care au nevoie de mare atenție și de monitorizare permanentă”, a spus medicul Olimpia Oprea, managerul Spitalului Muncipal Timișoara.

În 67 de maternități, pe care Organizația Salvați Copiii le-a dotat până acum, copiii care se nasc prematur au o șansă în plus la viață. Medicii care luptă pentru a-i salva au la îndemână aparatura necesară pentru ca prematurul să poată respira și deveni mai puternic.

Reamintim,Organizația Salvați Copiii a început acest proiect de dotare a maternităților din țară încă de acum șase ani. Astfel, prin campaniile de prevenire și conștientizare pentru viitoarele mămici, dar și prin dotarea spitalelor cu aparatura necesară, s-a reușit scăderea procentului mortalității infantile de la 11 la 8 la mie. “Acum șase ani în România mortalitatea infantilă era de 11 la mie. După șase ani a scăzut la 8 la mie, dar tot este dublă față de media din Europa. Aceste procente în minus se datorează și muncii Organizației Salvați Copiii. Cred că acest proiect va continua și vom putea să dotam cu aparatură și sa facem cursuri cu viitoarele mămici în așa fel încât să putem să scădem sși mai mult acest procent”, a transmis Amalia Năstase, ambasadorul campaniei Salvați Copiii.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*