Sănătate

Ceapa și usturoiul verde, obligatorii în salatele de primăvară

Ceapa și usturoiul verde, obligatorii în salatele de primăvară

Ceapa și usturoiul verde au o mulțime de beneficii pentru sănătate și mai au un mare avantaj: sunt suficient de parfumate încât fac din orice salată un festin al simțurilor.

Usturoiul verde conține vitamina K, vitamina A, vitamina C, Vitamina B9, vitamina B6, mangan şi fier. Nu lipsește alicina, un compus de sulf care îi oferă mirosul specific. Ceapa verde conține vitamina C, vitamina B9, potasiu, calciu, alicină, clorofilă și cvercitină (antioxidant). Ambele variante reduc riscul de boli coronariene și cardiovasculare, țin sub control tensiunea arterială și vavorizează circulația sângelui. În ciuda mirosului neplăcut, alicina stimulează oxidul nitric, un compus vasodilatator, care contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Tot alicina inhibă enzima hepatică necesară pentru sinteza de colesterol. În plus, usturoiul conţine mangan (24% din DZR la suta de grame), un mineral care acționează în favoarea colesterolului bun, în timp ce absoarbe excesul de colesterol şi îl transportă la nivelul ficatului.

Usturoiul în special, dar și ceapa, sunt deja vedete în ceea ce privește sistemul imunitar. Susțin bariera naturală de apărare a organismului, favorizând reducerea inflamațiilor, a infecțiilor și dezvoltarea celulelor sănătoase.

100 de grame de usturoi verde ne asigură 12% din doza zilnică recomandată de fier. În plus, conține și substanțe care favorizează absorbția acestuia în organism. Pentru persoanele anemice, usturoiul verde poate fi un remediu natural foarte eficient.

Nu în ultimul rând, un beneficiu pentru diabetici: cromul. Acesta are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sânge, prin urmare poate ține sub control fluctuațiile glicemiei.

(Sursă foto: Shutterstock)

 


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*