Internațional

Eveniment major la Bruxelles, la 111 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia!

Eveniment major la Bruxelles, la 111 ani de la primul zbor al lui Traian Vuia!

Între 7 și 8 martie, la Bruxelles, România se va afla în centrul atenției, pentru că europarlamentarul Maria Grapini organizează o conferință internațională, urmată de o expoziție, pe tematica mai mult decât generoasă a marcării celor 111 ani scurși de la primul zbor cu un avion mai greu decât aerul, efectuat de marele inventator român, pionier al aviației mondiale, Traian Vuia. Pe data de 18 martie 1906, el a realizat primul zbor autopropulsat, pe 7 și 8 martie 2017, Maria Grapini îi ține vie memoria, în cadrul acestui eveniment major!

În inima Europei, la Bruxelles, vor fi prezenți reprezentanții Muzeului Banatului din Timișoara, cei care administrează Muzeul Traian Vuia, istorici, specialiști în aviație, europarlamentari români și străini, mass-media internă și internațională. Invitatul de onoare al Mariei Grapini va fi Dumitru Prunariu, primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. Evenimentul se va bucura de prezența Ambasadei României – Reprezentanța Permanentă și de cea a Reprezentanței NATO la Bruxelles.

“Sunt onorată să fiu gazda unui eveniment important în Parlamentul European ” In memoriam Traian Vuia – 111 ani ”, prin intermediul căruia doresc să aduc un omagiu acestui român de geniu! Evenimentul debutează, în data de 07.03.2017 cu  Conferinţa ” In memoriam Traian Vuia – 111 ani ” , care  va fi urmată de o expoziţie dedicată activităţii lui Traian Vuia,  organizată în colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului  şi Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română şi de un cocktail. Prin acest eveniment, am reușit să promovez realizarea excepțională a lui Traian Vuia, nu numai participanților, dar si miilor de persoane cărora le-am transmis informații privind realizările inventatorului român”, precizează Maria Grapini.

Conferinţa va fi găzduită de Parlamentul European, iar expoziţia  dedicată activităţii acestei mari personalităţi se va deschide la sediul Casei de Cultură Belgo-Române – Arthis din Bruxelles. Expoziția va fi deschisă publicului larg, din 6 până în 8 martie.

„Sunt mândră să organizez o dezbatere științifică pe o tematică atât de importantă României! Traian Vuia a fost un temerar, a fost o forță a neamului nostru! Știți prea bine că a sfidat vremurile și, în ciuda respingerii proiectului său de către Academia de Știință de la Paris, a demonstrat lumii întregi că problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul poate fi rezolvată și nu este un vis! Sunt convinsă că foarte mulți dintre colegii mei eurodeputați vor fi prezenți la eveniment și vor afla, astfel, istorisiri inedite despre viața și activitatea acestui mare geniu român, pasionat inițial de…zmee! Sper ca, împreună cu cei prezenți la Bruxelles, să ridicăm, și nu doar metaforic, zmeul României, cât mai sus!”, a declarat organizatorul evenimentului, Maria Grapini.


Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*